Blog

Nechutenství - co to může znamenat?

 

Na zvíře které lhostejně reaguje na čerstvou porci krmení je nešťastný pohled. Přece vždycky tak dychtivě běžel k misce, a dokud ji nevylízal, tak od ní neodešel. Nepochybně je takové chování příznakem, který by vás měl upozornit na to, že něco není v pořádku. Jak bychom v takové situaci měli reagovat a jaké důvody může mít nechutenství?

 

Náhlá ztráta chuti k jídlu může být známkou mnoha problémů, které se mohou objevovat už od štěněčího věku. Důvody jsou někdy velmi jednoduché a s pečlivým pozorováním se s nimi můžeme rychle vypořádat.

 

Již první nesnědené jídlo by nás mělo upozornit, zejména pokud neodpovídá povaze našeho domácího mazlíčka. Podívejme se zda potrava kterou jsme naservírovali je určitě čerstvá (v případě granulí - zda nejsou zatuchlé, zvlhké, nebo zdali byly řádně zajištěny a nenačichly jinými vůněmi). Miska, kterou používáme, by se měla každý den umýt. Nejprve zkusme změnit jídlo nebo k připravenému krmivu přidat trochu teplé vody. Pokud zvíře nadále odmítá jíst, znamená to vážnější problémy.

 

Nedostatek chuti k jídlu trvající déle než dva dny vyžaduje lékařský zásah. Výskyt dalších příznaků, jako je zvracení nebo průjem, vyžaduje okamžitou konzultaci s veterinárním lékařem.

 

Vyhýbá se jídlu - je váš mazlíček nemocný?

Ujistěte se, že žádné vnější faktory nepřispívají k nedostatku chuti k jídlu a pokuste se najít problém u vašeho domácího mazlíčka. Toto chování může být příznakem stresu, který je stejně jako lidé zbavuje chuti. I malé změny v domácnosti mohou někdy způsobit, že pes nebo kočka budou nervózní, což zase povede k tísni. Obtížná situace pro mazlíčka nastává při ztrátě kontaktu se společníkem nebo členem domácnosti (například v důsledku vystěhování, odjezdu nebo smrti), na kterou pak častou reagují apatií a neochotou jíst.

 

Nemoci, které můžeme u vašeho domácího mazlíčka snadno pozorovat jsou problémy s dásněmi a zuby, zácpa nebo zažívací potíže. Související bolesti zvíře spojuje s jídlem a má tendenci odmítat potravu. Když si těchto problémů všimnete sami, dostanete pomoc od veterináře mnohem rychleji a v případě potřeby i odpovídající léčbu.

 

Věk a chuť k jídlu

Starší mazlíčci potřebují mnohem méně kalorií. Stávají se klidnějšími, častěji si zdřímnou a někdy si odmítají hrát. Je to přirozený proces, koneckonců se také setkáváme s takovými změnami i u starších lidí. S vyšším věkem se častěji objevují i gastrointestinální problémy spojené s uvolňováním nebo vypadáváním zubů. V tomto věku slábne i čich, který je zodpovědný za chuť k jídlu. Více aromatických potravin s jemnou texturou by mělo přimět vašeho mazlíčka, aby znovu získal chuť. Také je možné využít speciálních nutričních doplňků. Yarrowia Gastro Cat a Yarrowia Gastro Dog jsou přípravky pro psy a kočky, které podporují trávení. Doplněk podporuje procesy čištění těla a chrání játra, po jídle zanechává pocit lehkosti.

 

Je možné, že váš mazlíček není zrovna jedlík a jeho zdlouhavý přístup k míse je pro něj přirozeným chováním. Nezapomínejme však na příznaky, které se u něho běžně neprojevují, protože jakékoliv nepohodlí zhoršuje kvalitu života zvířete. Pamatujte, že správné pozorování je prvním krokem k vyřešení problémů vašeho zvířete.

vetys

Vetys s.r.o.

Damníkov 64 
Damníkov, 561 23 
Česká republika 

IČO: 050 34 299
DIČ: CZ 050 34 299

  • +420 732 165 660
  • info@vetys.cz
  • VetysCZ
  • +420 736 189 446