Blog

Plemena psů s rizikem onemocnění kloubů

 

Před rozhodnutím že za člena své domácnosti přjmete psího parťáka z některého z velkých plemen, měli byste mít na paměti, že u velkého domácího mazlíčka se s věkem zvyšuje riziko onemocnění kloubů. Obecně lze říci že čím větší je hmotnost, tím opatrnější musíte být. Péče o správnou dávku pohybu, vyváženou stravu a nutriční doplňky je pak nutností. Která plemena jsou obzvláště citlivá na problémy pohybového aparátu? Odpověď je velmi jednoduchá: velká.

 

LABRADOR RETRIEVER

Velký rodinný pes vystupující v každé druhé reklamě se zvířecí tematikou. A má to opodstatnění. Je to trpělivý energický kamarád připraven na jakékoli šílenství, ale zároveň krásné a klidné zvíře. Bohužel, kromě těchto ideálních vlastností, jsou retrívři ohrožení mnoha chorobami. Nejčastěji se objevuje dysplazie kyčelních a loketních kloubů. Péče o ně proto vyžaduje pravidelná radiologická vyšetření. Úlohou majitele je především dohlížet na hmotnost psa, protože obezita vede k postižení kloubů a omezení pohybu. Labradoři mají mohutnou stavbu těla, silný krk, silný a hluboký hrudník. Nadváha pak deformuje klouby a vystavuje zvíře bolesti. Poškozená chrupavka se velmi pomalu regeneruje, což způsobuje postupné zhoršení tohoto onemocnění.

NĚMECKÝ OVČÁK

U německých ovčáků se degenerativní nemoci pohybového aparátu objevují velmi často, přesto je velmi těžké se s touto informací vyrovnat, když máte doma malé roztomilé štěně. Degenerace kloubní chrupavky postupuje s věkem a vede k osteodystrofii. K patologickým změnám také často dochází na páteři, kdy na meziobratlových kloubech a kloubních výčnělcích vznikají atrofické změny, a poté se vytvoří kostěné výrůstky (osteofyty). Důvody jejího vývoje zahrnují nepřiměřený pohyb v době růstu a nesprávně vyvážená strava v mládí.

BERNSKÝ SALAŠNICKÝ PES

Stejně jako ostatní velká plemena jsou vystavena dysplazii. Je to dědičné břemeno, které se může jedině odsunout, než se nemoc projeví. Vzhledem k extrémně těžkým tlapám a hlavě tohoto plemene nadměrně zatěžuje přední končetiny, zejména lokty. Až do 24 měsíců věku byste měli svého domácího mazlíčka chránit před intenzivním pohybovou zátěží, protože kostra se stále vyvíjí a jakékoli zranění může mít za následek trvalé postižení. U ročního berňáka se často objeví kulhání, zhoršené pohyby zadních končetin a chvějící se záď. Měl by to být pro vás impuls, jak co nejdříve konzultovat tento stav s ortopedickým veterinárním lékařem.

 

Starší psi velkých plemen jsou obzvláště náchylní k výše uvedeným problémům. Doporučujeme doplnit do jejich jídelníčků Yarrowia Canifelox Mobility. Přípravek obsahuje vyvážené kvasinky Yarrowia lipolytica, které napomáhají zlepšení hustoty minerálů v kostech, jakož i kyseliny omega-3 a omega-6 a glukosamin, které ovlivňují vstřebávání vitamínů klouby, vitamín C a mangan. Doplnění stravy o  Canifelox Mobillity ovlivňuje stav kostí a kloubů a zpomaluje nástup a postup onemocnění s věkem. Budou také fungovat složky Yarrowia Canifelox Condition, které mají protizánětlivé účinky.

Tagy: , , ,

vetys

Vetys s.r.o.

Damníkov 64 
Damníkov, 561 23 
Česká republika 

IČO: 050 34 299
DIČ: CZ 050 34 299

  • +420 732 165 660
  • info@vetys.cz
  • VetysCZ
  • +420 736 189 446