Blog

Vliv aminokyselin na pohybový aparát psů

Důležité aminokyseliny pohybového aparátu

Aminokyseliny patří mezi organické sloučeniny, které tvoří stavební kameny tělesných bílkovin. Bílkoviny (proteiny), které se podílí na tvorbě svalových vláken, se nazývají aktin a myosin, kolagen a elastin jsou bílkoviny pojivových tkání (chrupavka, vazy, šlachy) a některé aminokyseliny mají význam pro metabolické procesy v tkáních pohybového aparátu.

Aminokyseliny také dělíme z hlediska jejich důležitosti, a to na esenciální, které si tělo nedokáže vyrobit a musí být přijímány potravou, a na neesenciální, které si tělo vyrobí samo. K esenciálním patří valin, leucin, isoleucin, lysin, methionin, fenylalanin, threonin, tryptofan, tyrosin a histidin. Do skupiny neesenciálních aminokyselin náleží arginin, prolin, cystein, kyselina asparagová, asparagin, alanin, kyselina glutamová, glutamin, glycin a serin. Někteří označují arginin a histidin jako semiesenciální aminokyseliny, protože jejich syntéza není dostatečná pro podporu růstu. Jsou tedy esenciální pro mláďata.

 

Esenciální aminokyseliny s rozvětveným řetězcem (tzv. BCAA)

Zkratka BCAA pochází z anglického názvu Branched Chain Amino Acids. Od ostatních aminokyselin se liší tím, že se  metabolizují přímo ve svalech.

  • Leucin zvyšuje syntézu bílkovin, pomáhá budovat a regenerovat svaly a podporuje regulaci inzulínu.
  • Isoleucin reguluje spotřebu glukózy, čímž umožňuje ukládat energii do svalstva a ne do tukových buněk.
  • Valin redukuje únavu a slouží jako prevence před rozkladem bílkovin.

BCAA jsou potřebné pro udržování i růst svalová tkáně během fyzické zátěže, zvyšuje výkon, oddaluje únavu a urychluje regeneraci. V případě omezeného pohybu (úraz, operace) jsou BCAA slouží k prevenci před atrofií (úbytkem) svalové tkáně.

Suplementace BCAA těsně před výkonem je výhodný z důvodu lepší stravitelnosti, nezatěžují trávicí systém, protože rychle přestupují do krevního řečiště. Zvýšená hladina BCAA ve stravě může být prospěšná pro udržení svalové hmoty u starších a méně pohyblivých zvířat.

 

Ostatní esenciální aminokyseliny

  • Lysin - má důležitou roli při budování svalů, stimuluje tvorbu kolagenu, chrupavek a pojiv, při hojení ran a kostí po operacích či po zraněních, podporuje vstřebávání vápníku a tím podporuje pevnost a lepší stavbu kostí a zubů. Je důležité si uvědomit, že lysin je citlivý na teplotu za sucha, ale vaření mu vaření mu neublíží.
  • Methionin – hraje roli v syntéze kolagenu, je výchozí látkou cysteinu, kreatinu a karnitinu, doporučován jako součást regenerace při náročných sportovních výkonech, operacích, úrazech.
  • Threonin – zlepšuje hojení ran, přispívá také k tvorbě elastinu, kolagenu či svalové tkáně, pro výstavbu kostí, i pojivové tkáně, (kolagenu), přispívá k pevnosti a pružnosti pojiv (vaziv, šlach, chrupavek) a výživě kostí a zubů.
  • Arginin - urychluje obnovu buněk a je nutný pro zvýšení syntézy (tvorby) bílkovin. Velkému zájmu se těší u zvířat ve sportovní zátěži, protože přispívá ke zvýšené tvorbě svalů. To se vysvětluje jednak přímou stimulací růstového hormonu a dále zvýšenou produkcí oxidu dusíku (NO, oxid dusnatý), která působí lepší prokrvení svalů. Do nich se tak dostává větší množství živin, zvyšuje se "napumpování svalů" a v konečném důsledku svalový růst. Arginin stimuluje imunitní systém, v případě infekce způsobuje zmnožení leukocytů.
  • Alanin - odpovídá za udržování hladiny glukózy (krevního cukru) během fyzické zátěže (cvičení, namáhavá práce apod.). Uskladňuje zdroje glukózy v játrech a svalech. Může rovněž ovlivňovat regulaci vstupu vápenatých iontů do buněk, svalového stahu, ochraně před kyslíkovými radikály. Předpokládá se, že přispívá k lepší hybnosti kosterní svaloviny (vyskytuje se v nich za obvyklých okolností). Také se předpokládá, že se významně podílí na zpomalení procesu stárnutí organismu.
  • Cystein - stavební kámen bílkovin, výrazně se podílí na stavbě svalstva.

 

Závěrem

Z článku plyne, že aminokyseliny, zejména esenciální, mají ve výživě (nejen) psů velmi významnou funkci. Pokud vybíráte pro svého čtyřnohého parťáka nějaký doplněk, určitě zaměřte svoji pozornost na složení, v jakém množství a zda vůbec jsou v doplňku aminokyseliny obsaženy.  

 

 

Autor: MVDr. Radka Kabrhelová

Zdroje:

https://extremedoggear.com/k9-bcaa-100.html

PharmDr.Tomáš Arndt, https://www.celostnimedicina.cz/aminokyseliny2.htm?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=aminokyseliny-2

vetys

Vetys s.r.o.

Damníkov 64 
Damníkov, 561 23 
Česká republika 

IČO: 050 34 299
DIČ: CZ 050 34 299

  • +420 732 165 660
  • info@vetys.cz
  • VetysCZ
  • +420 736 189 446